تحلیل عوامل موثر برکارآفرینی زنان روستایی
تحلیل عوامل موثر برکارآفرینی زنان روستایی
امروزه در نظريه هاي جديد توسعه روستايي از كارآفريني روستايي به عنـوان راهكـاري مناسـب براي توانمندسازي و ظرفيت سازي در مناطق روستايي در جهت تغيير الگـوي زنـدگي كنـوني،كاهش شكاف شهر و روستا، ايجاد برابري اقتصادي، اجتماعي، محيطي و نهادي يـاد مـيشـود.در عين حال كارآفريني ابزاري مهم براي رسيدن به توسـعة پايـدار بـه شـمار مـيرود و در متون توسعه، از كارآفريني به عنوان بازسازماندهي و بازآرايش ساختار اقتصاد روستا نام برده ميشود .كارآفرينان روستايي به دنبـال شناسـايي فرصـتهـاي جديـد، نـوآوري و خلّاقيـت درفعاليتهاي كشاورزي و غير كشاورزي، كاربري اراضي و اسـتفاده بهينـه، متنـوع و نوآورانـه ازمنابع روستايي در جهت كسب سود بيشتر هستند .
به گزارش روابط عمومی پویش همچو فرزندم به نقل از کانال “یاری رسانان سبز” امروزه حضور زنان در بازار كار و مشاركت آنها در فعاليتهاي اقتصـادي- اجتمـاعي، بـه يكي از شناسه هاي مهم توسعه انساني تبديل شده است؛ زيرا فعاليتهاي اقتصادي زنان، پيوندي مستقيم با فقر و رفاه اجتماعي دارد .
در برنامه هاي توسعه تلاش ميشود تا افزون بر اينكه مشاركت زنان در بازار كار افـزايش يابـد،شرايط لازم براي توسعه و كارآفريني زنان نيز فراهم شود تا زنان با پديد آوردن كسـب وكـار وفرصتهاي شغلي براي خود و ديگران، بتوانند مشكل كنوني جامعه را پايان بخشند.
از طرفي، در تئوريهاي توسعه پايدار روستايي نيـز، بـرافزايش مشاركت و ايجاد فرصتهاي برابر به خصوص براي زنان روستايي، بسيار تأكيـد شـده است .نقش زنان روستايي در تحقق اهداف توسعه روستايي، نقشي انكـارناپـذيراست. زنان به عنوان يكي از عوامل غيرمشهود و نامرئي در اقتصـاد است .زنان به عنوان يكي از عوامل غيرمشهود و نامرئي در اقتصـاد كشاورزي، سهم عظيمي از كل نيروي انساني مورد نياز بخـش كشـاورزي در سـطح جهـان راتشكيل ميدهند. آنها نيرويي براي ايجاد تحول و منبعي بالقوه براي پيشـبرداقتصاد روستايي و افزايش هر چه بيشتر نرخ رشد توليد مواد غذايي هسـتند.
به منظـور استفاده بهينـه از توانـايي هـاي زنـان و دسـتيابي بـه توسـعه، كـارگزاران واقتصاددانان به دنبال ارائه الگويي هستند كه نقش زنان را در توسعه همه جانبه به ويژه اقتصـاد، تقويت كند .شواهد موجود نشان ميدهد زنان در زمان كوتاهي توانسته انـد بـاورود به عرصه كسب و كار، تحولات عظيمي در توسعة اقتصادي كشورها ايجاد كنند. چنانچـه آمارها نشان ميدهد فعاليتهاي اقتصادي زنان، 25 تا 35 %كل فعاليتهاي اقتصـادي جهـان راتشكيل ميدهد.
كارآفريني و اشتغال زنان روستايي ضمن افزايش درآمد خانواده، به واسطه كاهش تفاوت وشكاف موجود بين خانوارهاي شهري و روستايي، صرفه جويي در هزينه هاي توليد محصـولات زراعي و دامي، بهبود وضعيت سواد و بهداشت خانواده، تأمين هزينـه هـاي خـانوار بـه عنـوان سرپرست و نيز كاهش مهاجرت به شهرها ميتواند زندگي روستايي و در نهايت كل جامعـه راتحت تأثير قرار دهد. بنـابراين، شناسـايي اسـتعدادهاي كـارآفريني روسـتاييان، بـه ويـژه زنـان روستايي و تلاش براي توسعه و تقويت كارآفريني در فرايند توسعه روستايي از طريـق فـراهم كردن زمينه هاي اوليه آن، اهميت ويژه اي دارد.