انواع نابرابری اجتماعی

انواع نابرابری اجتماعی

 

تبعیض و نابرابری، اغلب ریشه در ساختار اجتماعي و اقتصادی جامعه داشته و در حقيقت بسياري از اين نابرابري­ها، معلول اقتصاد دولتی و نفتی، تمرکزگرایی و رانت­ خواری و حمايت‌هاي مختلف سياسی – اجتماعي است كه در ادوار مختلف زماني به طرق مختلف از اعتبارات اقتصادي و رانت‌هاي پيدا و پنهان براي گرفتن بیشتر ثروت و درآمد استفاده مي‌كنند.

 

به گزارش روابط عمومی پویش #همچو_فرزندم به نقل از کانال “ایران من”انواع نابرابری و تبعیض مانند:نابرابری در فرصت های زندگی، نابرابری در ثروت و درآمد، نابرابری سیاسی، تبعیض و نابرابری اطلاعاتی، و نابرابری قومی و نژادی و نابرابری جنسیتی سبب نابرابری و تبعیض در به دست آوردن موقعیت ها می شود که این عوامل خود باعث به وجود آمدن موانع و چالش ها می شود؛ به این ترتیب، تبعیض و نابرابری روز­به­روز در میان مردم فاصله انداخته و تنش ها را تشدید می کند و در نتیجه جامعه را به سمت دو قطبی شدن پیش می برد.

 

اما در یک دسته بندی کلی میتوان نابرابری ها را دو دسته قرار داد:

1- نابرابری بیرونی (External Inequality):

این نوع نابرابری که از بیرون بر فرد تحمیل می شود از تبعیض آمیزترین نابرابری هاست و به پایگاه محول فرد مربوط می گردد. سن، جنسیت، قومیت، نژاد، رنگ، مذهب، زبان و طبقه فرد موجب میگردد تا او موقعیت ها و تولیدات مختلف مادی، سیاسی، اطلاعاتی و اجتماعی را به دست آورد یا از دسترسی به آنها محروم گردد. مثلا حقوق یک زن به علت زن بودنش در ایران یا بسیاری از جوامع دیگر پایمال می شود. او از ارث کمتری نسبت به یک مرد برخوردار است. (البته بحث فقهی و حقوقی آن به مقال دیگری نیاز دارد). او به علت زن بودنش از حقوق مادی کمتری برخوردار است. به علت زن بودنش از خیلی محرومیت ها رنج می برد، حق قاضی شدن یا رییس جمهور شدن را ندارد و….

 یا یک کرد، حقوق سیاسی و اجتماعی کمتری دارد. منزلت اجتماعی او تحقیر شده! به او به عنوان قاتل بی منطق نگاه می شود (البته بعضا) حق کسب بعضی مشاغل مهم را ندارد! حق ندارد در مدرسه اش زبان کردی بیاموزد!

و ا ز خیلی حقوق دیگر نیز محروم است که خود بهتر می دانند. یک سُنی که در ایران است نیز حقش در بسیاری از موا رد تضییع می شود. فقط به خاطر این که سُنی است. اگر که مسیحی و یهودی باشد که بیشتر! حق رییس جمهور شدن و وزیر شدن را دارا نیست! حق انجام آسان عقاید و مناسک دینی اش را ندارد و به بسیاری از مناسک و احکام اسلامی که جایی در دین آنها ندارد باید پایبند باشد! طبقه اجتماعی که یک فرد در آن متولد می شود نیز عامل مهم دیگری در نابرابری هاست! فردی که در خانه یک مامور شهرداری، یا معلم فقیر یا راننده و… متولد می شود، حق رفتن به مدرسه ها بهتر و غیر انتفاعی را ندارد! حق رفتن به کلاسهای کنکور و استفاده از وسایل کمک آموزشی ندارد! حق بازی های مدرن و دسترسی به کامپیوتر و اینترنت ندارد! منزلت اجتماعی او بسیار پایین است در هر اداره و نهادی حقوق او بسیار راحت تر ضایع می شود و فرصت های او برای تحرک اجتماعی بسیار کمتر است! و البته تاسف بارتر این که او تمام حقوق را می بیند و به آنها آگاه است و صدا و سیما و رسانه های عمومی تماما در اختیار طبقه متوسط رو به بالاست. خانه های خوب، وسایل خوب، تفریحات خوب و… را به تماشا می گذارد و طبقه پایین سرخورده و فراموش شده است. طبقه ای که با استیصال و درماندگی تنها به دنبال لقمه ای نان است و بیشترین اقدام سیاسی اعتراضی آنان می تواند رای به خاتمی در 2 خرداد یا رای به احمدی نژاد در 3 تیر باشد.

 

2-نابرابری درونی، Internal Inequality)):

این نوع نابرابری که بیشتر مختص جامعه مدرن است، ناشی از تقسیم کار اجتماعی در جامعه است. از آن حیث که استعداد افراد و توانایی آنان و نیز کارکرد و نقش هر کس در جامعه متفاوت است به اقتضای این تفاوت از بهره های متفاوت مادی و سیاسی و اجتماعی و فرهنگی برخوردار می گردد. که این نوع نابرابری اگر در مسیر صحیح هدایت شود و هر کس بتواند استعدادهای خود را در فضایی سالم شکوفا کند و همگان از حداقل شرایط و مواهب انسانی برخوردار باشند، عین عدالت است و نابرابری است که باید باشد تا جامعه بتواند ادامه حیات دهد.

درباره علل نابرابری نیز ایده های زیادی وجود دارد. ازاندیشه های ارسطویی که نابرابری را مطلقا لازم می دانستند تا فیلسوف مشهور دیوید هیوم، که 4 عامل مادی (تقاضا زیادی و عرضه کم) روانی (انسان زیادت طلب)، اجتماعی ( قوانین و هنجارهای خاص) و سیاسی (قدرت) را در این باره مورد تاکید قرارداده و تالکوت پارسونز جامعه شناس معاصر که نابرابری را به 4 علقه انسانی (مادی سیاسی اجتماعی و فرهنگی) و عدم تناسب تولیدات جامعه و نیاز انسانها در مورد این 4 علاقه مربوط دانسته است.

 

پویش همچوفرزندم به دنبال رفع نابرابری های اجتماعی کشور می باشد.

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *