دكتر عباس امام، مترجم، نويسنده، خوزستانشناس و عضو هيات علمی دانشگاه شهيد چمران اهواز، معتقد است روانشاد حاج احمد افشار دزفولی نیکوکاری بود که باید از او مجسمه ساخت.
به گزارش پویش همچو_فرزندم به نقل از کانال “ایران من”گشت و گذاری در شهرستان دزفول و حومه و توابع آن نشان میدهد که فرهنگ وقف و نیکوکاری در این شهر پیشینه ای طولانی و جلوه هایی خاص دارد.
در یک جا ،بیمارستانی وقفی به چشم می خورد و در جائی مدرسه و دبیرستانی اهدائی، در منطقه ای از شهر آموزشکده ای فنی و حرفه ای به هزینه نیکوکاران برپا شده و در کوچه ای مسجد و حسینیه ای موقوفه؛ در خیابانی یک مرکز بهداشتی خیریه ساخته اند و یا یک سالن ورزشی فرهنگی چند منظوره؛ در گوشه ای از یک مدرسه، نمازخانه ای اهدائی ساخته شده و در گوشه گوشه شهر و روستاهای آن، زمین هائی اهدائی و وقف شده از سوی خیرین نیکوکار و نیک اندیش برای اهداف انسانی گوناگون.
اما در این میان، به گواه ذهن و زبان مردمان قدرشناس دزفول، در نیم قرن اخیر کارنامه نیکوکاری های ماندگار، درخشان، پربار و بی اجر و منت روانشاد حاج احمد افشار رنگ و بوئی خاص دارد. در واقع، هزینه کرد خیریه های حاج احمد افشار در طول پنجاه شصت سال گذشته در دزفول، خوزستان، بخش هایی از استان های کشور و حتی برخی کشورهای خارج سر به تریلیاردها تومان می زند(اشتباه نکنید، میلیون ها نمی گویم؛ میلیاردها نمی گویم، این رقم حتی از تریلیاردها تومان فراتر است ،اما چه کنم که ریاضیات من ضعیف است، و رقمی بالاتر از تریلیارد نمی شناسم). اگر از کارنامه حاج احمد افشار چیزی نمی دانید قطعاً این ادعا برایتان تعجب برانگیز و بلکه باور نکردنی است. اما، نگران نباشید چرا که ما با ذکر مشخصات، عکس و تصویر برخی از این باقیات صالحات وی را به شما نشان خواهیم داد:
ساخت بیمارستان افشار دزفول (با مشارکت برادر بزرگشان روانشاد حاج علی محمد افشار در سالهای دهه 1340)
ساخت دبستان و دبیرستان افشار در دزفول در سالهای دهه 1340
تقبل هزینه حدود 60% ساخت بیمارستان روانشاد دکتر گنجویان در دزفول در سالهای پس از جنگ عراق علیه ایران
ساخت اورژانس بیمارستان روانشاد دکتر گنجویان
ساخت دانشگاه علوم پزشکی دزفول در محوطه بیمارستان روانشاد دکتر گنجویان
ساخت 24 واحد مسکونی جهت پزشکان شاغل در بیمارستان روانشاد دکتر گنجویان
ساخت مرکز نگهداری معلولین ذهنی در دزفول
ساخت ارودگاه فرهنگی دانش آموزی در کنار رودخانه دز
ساخت خوابگاه دانشجویی صدف برای دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در خیابان فروردین منطقه گلستان اهواز
ساخت دانشکده فنی و حرفه ای حاج احمد افشار در شوشتر
ساخت تعدادی واحد مسکونی جهت افراد مستمند در دزفول
ساخت 13 مرکز آموزشی در نقاط مختلف ایران، از جمله در نمین، اردبیل، صباشهر و زابل
کمکهای نقدی فراوان به مراکز جذامیان در تبریز و مشهد
کمکهای مالی فراوان ماهانه به خانواده های فقیر در دزفول، استان و کشور
تأمین کمک مالی به آزاد کردن سالانه چندین زندانی ناتوان از پرداخت دیه
ساخت بیمارستان بیماران سرطانی در کشور سری لانکا
تأمین نیازمندی های چندین مرکز نگهداری فرزندان بی سرپرست در روسیه و اواکراین
کمک به نیازمندان و ساخت چند مدرسه در کشور مالی
مشارکت در تهیه و توزیع مواد غذایی و خوراکی نذری در دزفول در طول سال ، و به ویژه در شبهای ماه رمضان
مشارکت گسترده در ساخت بیمارستان های شماره یک و دو اهواز( یعنی بیمارستان های جندیشاپور سابق یا امام خمینی فعلی ، و گلستان اهواز) در دهه های 1330 تا 1340خوزشیدی
روانشاد حاج احمد افشار (متولد هشتم مهر ماه1301 دزفول، و درگذشت 1390 در شهر ساوثهمپتون انگلیس) در خانواده ای ثروتمند و تاجرپیشه بدنیا آمد، و به سنت خانواده های قدیمی با پیگیری حرفه خانوادگی تمامی عمر خود را در تجارت و بازرگانی سپری کرد. اما نکته اینجاست که وی از همان آغاز سالهای جوانی و اوجگیری بهبود وضع مالی خود همواره در فکر خدمت به مردم فقیر، تنگدست و بی پناه شهر بود. از یکی از سالخوردگان دزفولی همسن و سال و دوست ایام میانسالی ایشان شنیده ام که از آن روانشاد نقل می کرد که: در همان سالهای اول رونق اوضاع تجاری خودم بسیار تحت تأثیر این کلام معصوم قرار گرفتم که مَن اَصبَحَ وَ لَمُ یَهتَمَ بِاُمور المسلمین فلیس بمسلم (هر کسی صبح برخیزد و در بهبود امور مسلمین نکوشد مسلمان شمرده نمی شود). و از همان زمان ،به تدریج ایشان شروع به انجام امور خیریه در سطح وسیع اجتماعی می کند، کاری که تا واپسین دم حیات بدان پایبند ماند.
از دبستان و دبیرستان افشار بگویم که طی پنجاه سال گذشته هزاران هزار نوجوان دزفولی و غیر دزفولی سالهای تحصیل دبستانی و دبیرستانی خود را در آنها به انجام رسانده اند.